Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Селски лучник

Селски лучник

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Такъв лучник могат да ви приготвят само на село - богат, ароматен и с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 500 г
  • вода - 1 чаена чаша хладка
  • мая - половин кубче жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • За плънката
  • лук - около 400 - 500 г
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. В брашното се прави кладенче и в него се начупва живата мая. Отгоре се излива хладката вода. Прибавят се захарта и солта. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса 20 - 30 минути.

През това време се приготвя плънката. Лукът се нарязва на малки парчета. Запържва се в горещо олио , като се подправя с подправките. След като лукът се изпържи се маха от котлона. След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто.

Едната топка тесто се разточва и се слага в тава, която е помазана с олио и е набрашнена. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва.

С нея се покрива лука. Краищата на тестото се загъват отдолу. Готовият лучник се оставя за около 15 минути. Отгоре лучника се помазва с един жълтък и малко олио.

След това се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато хване златиста коричка. След като е готов се поръсва с малко вода и се завива за десетина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
511
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ако е без лук, дали ще се казва Безлучник???
27.01.2024 21:05
Анонимен
Анонимен
Може ли и една рецепта за лучник без лук?
14.11.2022 22:32
3
1
Покажи всички подкоментари
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Благодаря за споделената рецепта!Чудесна е !
16.09.2022 09:13
4
Анонимен
Анонимен
А с кисело зеле става ли?Благодаря
21.01.2022 23:38
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Maria Petrova Rolovic
Maria Petrova Rolovic
Идеална рецепта! И се прави за нула време! Благодаря! ☺
02.05.2020 23:09
2
1
Покажи всички подкоментари
Райна Йотова
Райна Йотова
Лучника направих с праз лук като следвах точно рецептата. Получи се и стана много вкусен. Благодаря за споделената рецепта!
03.11.2019 14:26
21
2
1
Покажи всички подкоментари