Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото, водата и накрая брашното с бакпулвера. Добавете ванилията и разбъркайте. Изсипете сместа в голяма тава, застлана с хартия за печене. Печете блата на 180 градуса около 15 минути.
Извадете и оставете да се охлади. От него изрежете 3 кръга.
В тенджерка сварете 2/3 от млякото. В купа разбийте яйцата със захарта, брашното и останалото мляко. Прибавете го на тънка струя към врящото мляко.
Бъркайте, докато се сгъсти. Свалете от котлона, изчакайте малко да се охлади и прибавете маслото. Хубаво разбъркайте крема. Оставете да изстине напълно.
В купа разбийте сметаната. Към нея добавете заквасената сметана и разтопения и охладен шоколад. Разбъркайте добре.
В поднос сложете единия блат. Сиропирайте го със захарен сироп. Сипете 1/2 от млечния крем.
Покрийте с 1/2 от сметановия крем и сложете втори блат. Пак сиропирайте, изсипете останалия млечен крем и покрийте със сметановия.
Поставате третия блат и измажете тортата с част от разбитата сметана. След това напълнете със сметана пош с малък кръгъл накрайник и украсете цялата торта.
Отгоре поставете предварително направените цветя от фондан.
Сложете сметановата торта в хладилника за една нощ.
Тортата е с диаметър около 20 см.
Ваниловата торта Коледна звезда е готова.