Конска луканка

Мина ДимитроваМина ДимитроваИноватор232212
15/01/2017
"Тънко нарязана и мераклийски поднесена - само така може да консумирате тази домашна конска луканка "
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Порции30 бр.
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 913
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • конско месо - 4 кг
  • свинско месо - 4 кг
  • сланина - 2 кг
  • кимион 20 г, млян
  • черен пипер - 20 г, млян
  • сол - 160 г
  • свински черва - тънки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото и сланината на парчета и смелете го на кайма. Вие си преценете на колко на едро да го смелите. Добавете подправките кимион, черен пипер и сол. Омесвате хубаво и оставете да престои 3 дни на хладно.

Температурата трябва да е под 0 градуса и каймата се разбърква всеки ден. Така каймата зрее. Всеки ден се размесва. След това пълните с машинка за мелене на месо през фуния в свински черва, които предварително сте измили хубаво.

Напълненото черво се връзва с конец през 30-40 см, така че да могат отделните парчета да се разделят. С един конец се завързва двата края на луканката, като се оставя конецът да е по-дълъг, за да могат да висят.

Така завързаните парчета се окачват на проветриво място за две седмици, след което се натискат /валират/ с дебела точилка или стъклена бутилка през 5-6 дни поне 3 пъти, за да добият сплесната форма във вид на подкова.

Готови са за консумация, след като са престояли поне месец и са добили твърдост на пипане.

Не е необходимо да им се прави някаква допълнителна обработка, могат да си стоят закачени, докато приключи консумацията им.

Консумират се директно или след като се запече на скара. Излизат 25-30 луканки.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар