Начин на приготвяне
Нарежете месото на малки парчета и го смелете на средна едрина с месомелачка. Ако предпочитате по-едра текстура, оставете част от месото на малки кубчета. По същия начин смелете сланината.
Подготовете шафрана, като го поставите в малко топла вода за 10-15 минути.
В купа смесете месото със солта, сланината, черния пипер, кимиона, кориандъра и индийското орехче.
Добавете водата със шафран и омесете добре, докато подправките и месото се разпределят равномерно.
С помощта на фуния за пълнене или специална приставка на месомелачката напълнете каквото сте подготвили с готовата смес.
Внимавайте да не оставяте въздушни джобове. Завържете краищата с кухненски конец.
Оформете луканките, като ги сплескате леко с ръце, за да придобият характерната плоска форма.
Закачете луканките на сухо и проветриво място с температура около 10–15°C.
След първите 2-3 дни ги пресовайте, като ги сложите между две дъски с тежест отгоре.
Това ще помогне да се отцеди влагата и ще оформи добре луканките.
Оставете луканките да съхнат за 15-20 дни, докато станат твърди и сухи, но не прекалено.
За допълнителен аромат може да добавите 1-2 счукани скилидки чесън.
Ако искате по-пикантна луканка, добавете малко лют червен пипер.
След като домашна луканка с шафран е готова, съхранявайте ги на хладно място или във фризер. Приятен апетит!
Вижте и как да съхраним луканката си, както и кои подправки да сложим в луканка.