Начин на приготвяне
Сушените домати се накисват във вода за около 20-30 минути. Червеното цвекло се нарязва на парчета. След като сушените домати са се накиснали се вадят и се режат също на по-малки парчета.
След това нарязаните домати и цвекло се слагат в блендер и се смилат. След това към тух се прибавят и белените слънчогледови семки. След като цвеклото, доматите и семките са хубаво смляни и се е получило еднородна смес, се прибавят и подправките.
Сместа се размесва хубаво с ръце. След това сместа се разделя на две половини - всяка половина от сместа се оформя на луканка и се прехвърля в тава застлана с хартия за печене.
Готовата веган луканка се суши за няколко часа във фурната на 50 градуса, като вратата на фурната е леко отворена.
След това веган луканката се оставя за още няколко дена да изсъхне хубаво. Готовата луканка се обръща всеки ден.