Начин на приготвяне
Почистваме лука и чесъна, измиваме ги и нарязваме. В малка тенджерка на огъня се сгорещява олиото, в което запържваме лука, заедно с чесъна, като разбъркваме за 3-4 минути.
Прибавяме 3 непълни супени лъжици брашно. Разбърква се отново, след което се добавя една пълна чаша от студеното прясно мляко.
Непрекъснато се разбърква и на етапи добавяме и следващите две чаши мляко. Оставяме млякото да клокне, за около 3-4 минути.
Кашата е готова и се отдръпва от огъня. Затваряме тенджерката с капак, за да не се образува коричка.
Преди да сервираме, в малко тиганче на огъня се сгорещява малко олио - 2-3 лъжици и веднага се отстранява от котлона. Пускаме в олиото малко червен пипер и разбъркваме, като внимаваме да не прегори.
Запръжката се изсипва върху млечната лучена каша, като се правят прорези да се образуват пътечки, или просто напръскайте. Поръсете с накълцан пресен магданоз.
Може да се сервира с червен домат, сварено яйце, бучка сирене, пържено месо - както ви харесва.
Млечната каша с пресен лук е готова.