Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Гевреци за колежката

Гевреци за колежката

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024921
Гевреци за колежката
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 4
01/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
1 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
21 мин.
Порции
8
"И за колежката, и за комшийката - за всички вкусни гевреци от сърце"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 550 г
  • вода - 250 мл
  • олио - 5 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • вода - около 30 - 40 мл
  • мед - 1 с.л.
  • брашно - 1/2 с.л.
  • за поръска
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тъй като колежката е на 90 дневната диета и всеки ден е ту на въглехидрати, ту на протеини, плодове или сладко. Признавам, няма да запомня реда, прекалено ми е сложно. Казала съм й, че може би към 70-ия ѝ ден, ще разбера кога, какво яде.

Та, понеже утре трябваше да е на тестени и разсъждаваше на глас какво да си приготви, и от дума на дума установихме, че ни се ядат гевреци. Никога не бях правила, но тъй като вече месенето не е проблем, все пак правя хляб през два дни, реших да удовлетворя този наш тестен каприз...

И след цялото това предисловие да пристъпим към самата рецепта, която не се оказа никак трудна.

В 50 мл затоплена вода се разтваря маята, с 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Оставя се на страна, докато маята се активизира. В купа се пресява брашното, добавя се солта, маята, останалата вода, трябва да е топла и олиото.

Замесва се гладко, меко тесто. Аз добавях брашно при месенето, така че количеството е приблизително. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 40 минути, докато си удвои обема.

Преместете готовото тесто на плота. Раделете на 2 части. От всяка направете фитил, който разрежете на 8 части. От всяка направете фитилчета, дълъги около 20-25 см.

Усучете едно около друго, правите си кръгчето, притискате двата края, за да залепнат - може да ползвате малко вода за по-добро слепване като си намокрете пръстите и притиснете крайчетата.

По същия начин процедираме с останалите фитилчета.

Подредете в тава, предварително застлана с хартия за печене. Пристъпваме към намазването на гевреците със смес от 1 с.л. мед, разтворен заедно с брашното в малко топла вода. Завършвате, поръсвайки със сусам.

Пекат се веднага на 220 градуса за около 15-20 мин.

Когато в дома Ви се понесе аромат на пекарна, значи мисията е изпълнена и гевреците са готови. Аз ги покрих с кърпа, за да останат мекички... а и трябваше да ги скрия от набези :)

И така, след като тайните ми надежди да оцелеят през нощта, се увенчаха с успех, днес тези пухкави гевречета, прекрасно ще допълват зеления чай и офисната атмосфера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: