Начин на приготвяне
Тъй като колежката е на 90 дневната диета и всеки ден е ту на въглехидрати, ту на протеини, плодове или сладко. Признавам, няма да запомня реда, прекалено ми е сложно. Казала съм й, че може би към 70-ия ѝ ден, ще разбера кога, какво яде.
Та, понеже утре трябваше да е на тестени и разсъждаваше на глас какво да си приготви, и от дума на дума установихме, че ни се ядат гевреци. Никога не бях правила, но тъй като вече месенето не е проблем, все пак правя хляб през два дни, реших да удовлетворя този наш тестен каприз...
И след цялото това предисловие да пристъпим към самата рецепта, която не се оказа никак трудна.
В 50 мл затоплена вода се разтваря маята, с 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Оставя се на страна, докато маята се активизира. В купа се пресява брашното, добавя се солта, маята, останалата вода, трябва да е топла и олиото.
Замесва се гладко, меко тесто. Аз добавях брашно при месенето, така че количеството е приблизително. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 40 минути, докато си удвои обема.
Преместете готовото тесто на плота. Раделете на 2 части. От всяка направете фитил, който разрежете на 8 части. От всяка направете фитилчета, дълъги около 20-25 см.
Усучете едно около друго, правите си кръгчето, притискате двата края, за да залепнат - може да ползвате малко вода за по-добро слепване като си намокрете пръстите и притиснете крайчетата.
По същия начин процедираме с останалите фитилчета.
Подредете в тава, предварително застлана с хартия за печене. Пристъпваме към намазването на гевреците със смес от 1 с.л. мед, разтворен заедно с брашното в малко топла вода. Завършвате, поръсвайки със сусам.
Пекат се веднага на 220 градуса за около 15-20 мин.
Когато в дома Ви се понесе аромат на пекарна, значи мисията е изпълнена и гевреците са готови. Аз ги покрих с кърпа, за да останат мекички... а и трябваше да ги скрия от набези :)
И така, след като тайните ми надежди да оцелеят през нощта, се увенчаха с успех, днес тези пухкави гевречета, прекрасно ще допълват зеления чай и офисната атмосфера.