Начин на приготвяне
В дълбок съд изсипваме водата и млякото. Към тях прибавяме захарта и маята. С ръка размиваме маята и изчакваме да шупне.
Добавяме олиото, солта и белтъка на яйцето. С помощта на брашното замесваме умерено твърдо тесто, което покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 30 минути.
След като тестото втаса върху плоскост, поръсена с брашно, изваждаме тестото и го месим отново за малко.
Разделяме тестото на топки, от които точим фитили. Всеки фитил усукваме на една страна и съединяваме двата му края.
Слагаме гевреците в тава, застлана с намазнена хартия за печене. Така приготвените гевреци намазваме с разбит жълтък с малко мазнина и поръсваме със сусам.
Оставяме ги да втасат за 1 час. Печем гевреците в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути.
Коментари