Начин на приготвяне
Изчистваме и измиваме 250 грама леща, след което я слагаме в подходяща тенджера да се вари.
Нарязваме един морков и половин стрък праз на ситно и ги добавяме към лещата.
След няколко минути прибавяме и чесъна, нарязан на филийки.
Когато лещата е почти сварена, добавяме черен пипер, куркума, чубрица, джоджен и сол на вкус.
Когато е готова, отнемаме я от огъня и слагаме касерола с малко олио, за да направим запръжката на лещата.
Когато е достатъчно загряло олиото, добавяме към него брашното. Запържваме, докато брашното леко пожълтее и започне да ухае на печен хляб.
Веднага добавяме червения пипер и малко по малко от течността на сварената леща. Бъркаме енергично, за да не се получават бучки. Трябва да се получи хубава гладка смес.
Оставяме за няколко минути сместа да поври, след което я прехвърляме към сварената леща. Разбъркваме за последно и ястието е готово. Поднасяме готовата леща с една супена лъжица кисело мляко и стръкче магданоз.