Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава със сини сливи

Баклава със сини сливи

Баклава със сини сливи
Снимка: Веселина Константинова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
25
"Уж не сме големи фенове на баклавата, но тази направо ни взе ума. Опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • сини сливи - 400 г сушени
  • кори за баница - 1 пакет фини /400 г/
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • орехи - 300 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд сложете сливите и ги залейте с гореща вода, докато се покрият. Кипнете ги на котлона за около 2-3 мин.

Разстелете корите. Намажете дъното на подходяща тава за печене с масло.

Намажете първата кора с масло, сложете втора кора отгоре, поръсете с орехови ядки /едната част са млени, а другата част са нарязани/, наредете един ред сливи в края на кората и завийте на руло.

Сложете рулото в тавата. Работете така до изчерпване на продуктите. Подредената баклава нарежете на малки рулца. Сложете тавата в загрята, умерена фурна и изпечете баклавата до златисто. Охладете.

Загрейте 1.5 ч.ч. вода, добавете захарта и сварете захарен сироп. Отстранете от котлона сиропа, добавете ванилията и лимоновата кора.

Охладете за кратко сиропа. Когато поливате с много горещ сироп, коричките се накъдрят.

Полейте баклавата равномерно със сироп и я оставете за едно денонощие, за да си поеме от течността и да се сиропира. Сервирайте.

Баклавата със сини сливи е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
58
41
30
20
10
Дай твоята оценка: