Начин на приготвяне
Яйцата разбийте с малко сол. Добавяйте пресято брашно, мляко, газирана вода, като редувате. Прибавете и ванилията и олиото. Бъркайте до гладкост, до получаване гъстотата на боза.
Напълнете сместа в пластмасова бутилка от оцет - от онези шишета, които са с дозатор, а не с капачка.
За да направите палачинката с желана фигура, рисувайте с бутилката от близко разстояние директно в нагорещения тиган, леко намаслен.
Направете палачинките по двойки - едната, която ще бъде основна, я направете плътна в същата форма с големината на ажурената. Първо очертайте контур на фигурата, а после я запълнете със смес в средата и бързо разстелете с лъжица.
Обърнете и изпечете от двете страни. Сложете конфитюр по желание върху цялата палачинка, а отгоре поставете ажурената.