Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете предварително смесените кисело мляко и амонячна сода, разтопената и охладена мас и ваниловата захар, разбъркайте добре съставките и замесете меко и еластично тесто, ако е нужно, добавете брашно за доомесване.
Разделете тестото на малки оформени (колкото орех) топчета. Всяко топче леко разплескайте на питка и добавете парче локум, отново оформете на топче.
Така оформените локумки подредете в тава, постлана с хартия за печене, печете в предварително нагрята на 180 градуса до златист цвят.
Още горещи ги оваляйте в предварително смесените пудра захар и пакетче ванилия.
Аз процедирам така - в книжен плик смесвам захарта с ванилията, поставям няколко горещи топчето и разклащам плика. Подредете в подходяща чиния и оставете да се охладят.
Съхранявайте сладките локумени топчета в кутия с капак. Колкото повече престояват, толкова по-пръхки стават.