Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена чорба»Сукет от риба и морски дарове

Сукет от риба и морски дарове

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сукет от риба и морски дарове
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Перфектното ястие се постига с внимание към детайла, свежи продукти и щипка любов"

Необходими Продукти

  • скариди - 15 бр., небелени, големи
  • калмар - 180 - 200 г
  • филе от бяла риба - 200 г по избор (мерлуза, панга)
  • миди - 200 г, черни
  • миди - 200 г бели песъчни
  • картоф - 1 бр., голям
  • морков - 1 бр.
  • бадеми - 40 г, смелени
  • лук - 1 глава, средна
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване, свеж
  • За рибен бульон
  • глави от скариди - и обелките от скариди
  • глава от мерлуза - или друга бяла риба с кости от гръбнака
  • лук - 1 глава + пера от пресен лук
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • домат - 1 бр., добре узрял
  • морков - 1 бр.
  • сол
  • зехтин - 3 с .л.
  • куркума - 1 ч.л. или на вкус
  • вода - 1 л и половина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си приготвяме вкусния и ароматен рибен бульон, като в дълбока тенджерка сложим всички продукти и подправки и залеем с водата. Лукът и доматът може да цепнете на 4, за да пуснат по-добре соковете си. Освен обелките и главите от скаридите в рецептата може да добавите и още толкова от тях, а самите обелени скариди да ползвате за друго ястие или салата. Казвам го, защото именно това е основната есенция на бульона и колкото повече, толкова по -вкусен ще стане. Аз например винаги си замразявам обелки, когато готвя с белени скариди, после бульонът от тях е чудесен;

Когато заври бульончето, намалете огъня на среден, захлупете с капак и оставете да ври около 20 мин., след това прецедете, като притискате със малко сила, за да паднат всички сокове от продуктите;

В сгорещения зехтин запържете много ситно нарязаните чесън и лук със щипка сол. Когато са почти готови, сипете смлените бадеми и бъркайте около минута;

Добавете доматеното пюре и пържете още две три минути, след което налейте бульона и сложете нарязаните на едри парчета морков и картоф. Варете 15-20 минути;

Накрая сложете калмарите (ако сте ги купили цели, почистете отвътре и нарежете на кръгчета.), бялата риба - на парчета, двата вида миди и скаридите. Захлупете тенджерата и варете 3-4 минутки. Проверете дали мидите са се отворили, щом това стане, ястието е готово!

На морските дарове и бялата риба им трябва съвсем малко време и са готови, ако ги готвим дълго, мидите и скаридите стават сухи и жилави, а бялата риба се разпада.

Поднесете с поръсен магданоз.

Бялото вино е задължително за това средиземноморско ястие!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: