Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тесто»Тесто за фокача

Тесто за фокача

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Тесто за фокача1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
160 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
175 мин.
Порции
5-6
"Най-вкусната фокача се прави с перфектното тесто"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 - 550 г
  • мая - 21 г прясна или 7 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 250 мл газирана минерална
  • зехтин - 4 с.л.
  • за отгоре
  • розмарин - 1 стрък пресен
  • морска сол - щипка едра
  • зехтин - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в 1/2 от хладката вода и оставете на топло да втаса 10 минути.

Добавете я след това към пресятото в купа брашно и сол в кладенче в средата. Добавете 4 с.л. зехтин и останалата вода.

Замесете гладко тесто, като по някое време го прехвърлите върху набрашнен плот и продължите да месите за около 10 минути.

Извадете го от купата, посипете работния плот с малко брашно и месете тестото 10 минути. При нужда поръсвайте с по малко брашно.

Готовото тесто оставете да втаса на топло в намазнена купа, покрито с кърпа. То трябва да удвои обема си.

Застелете с хартия за печене тавичка с размери 23х32 см, сипете тестото и го разстелете с ръце. Отново покрийте с кърпа и го оставете да втаса 30-40 минути.

Направете с пръсти вдлъбнатини по цялата повърхност на тестото, поръсете с 3-4 с.л. зехтин.

Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 10 минути.

След това ръснете отгоре по желание едра морска сол и добавете стрък розмарин. Сложете фокачата да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.

Изпечената фокача, полейте със струйка зехтин, увийте я в кърпа и оставете да се запари за около 15 минути. След това поднесете, като я отделите от хартията за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка: