Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в 1/2 от хладката вода и оставете на топло да втаса 10 минути.
Добавете я след това към пресятото в купа брашно и сол в кладенче в средата. Добавете 4 с.л. зехтин и останалата вода.
Замесете гладко тесто, като по някое време го прехвърлите върху набрашнен плот и продължите да месите за около 10 минути.
Извадете го от купата, посипете работния плот с малко брашно и месете тестото 10 минути. При нужда поръсвайте с по малко брашно.
Готовото тесто оставете да втаса на топло в намазнена купа, покрито с кърпа. То трябва да удвои обема си.
Застелете с хартия за печене тавичка с размери 23х32 см, сипете тестото и го разстелете с ръце. Отново покрийте с кърпа и го оставете да втаса 30-40 минути.
Направете с пръсти вдлъбнатини по цялата повърхност на тестото, поръсете с 3-4 с.л. зехтин.
Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 10 минути.
След това ръснете отгоре по желание едра морска сол и добавете стрък розмарин. Сложете фокачата да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.
Изпечената фокача, полейте със струйка зехтин, увийте я в кърпа и оставете да се запари за около 15 минути. След това поднесете, като я отделите от хартията за печене.