Начин на приготвяне
Всички приготвяме този хубав десерт, но аз исках да напиша тънкостите на баклавата как трябва да става хрупкава и сладка. Баклавата не трябва да е мека или като каша - трябва да стане хрупкава между пластовете и да е хубаво сиропирана. С много опити мога да каже, че улучих идеалната рецепта до сущ като Турската баклава.
Първо, корите трябва да са много тънки, затова аз избрах за целта марката гюзел. После разтапяме маслото в микроволнова, орехите ги смиламе и взимаме една тава да я намажем с масло хубаво, после слагаме първия блат кора и я мажем с масло, после слагаме втория блат и пак я мажем с масло и поръсваме една шепа орехи. После пак блат и масло, после пак блат, масло и орехи и така завършваме до края. Тоест орехи през един блат, но масло на всеки блат - това е много важно, за да стане хрупкава.
Като сложим последния блат, режем като слънце, а гледайки снимката, можете и Вие така да режете, но ако не можете - правете на кватратчета - важно е вкусът ѝ. Най-отгоре пак мажете с масло, само че след като нарежете.
Слагаме тавата на предварително загрята фурна на 170 градуса, докато се зачерви хубаво отгоре - за 40 минути става с моята фурна. После оставяме да изстине хубаво и започваме със сиропа.
В тенджера слагаме захарта и водата и слагаме на котлона да заври на среден огън. След като захарта се разтопи и започне да кипи, слагаме лимоновия сок и чакаме да стане малко гъст сироп - около 15 - 18 минути /на газов котлон/ се получава желаната гъстота.
Не много горещ, но топъл сироп заливаме върху изпечената баклава и НЕ покриваме с нищо. Така малко изчакваме да се изстуди и слагаме в хладилник да стегне - за 2-3 часа е готова.
Вкусът на тази турска баклава слънце е невероятен - става сладка и хрупкава.
Коментари