Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Разбийте яйцето с вилица с щипка сол. Прибавете настърганата ябълка, без да отцеждате сока. Прибавете и останалите изброени продукти, като предварително бакпулвера угасете в лимоновия сок.
Разбъркайте на ръка с шпатула. Изсипете сместа в тортена тавичка /моята е с диаметър 26 см/, дъното на която се застила с хартия, а стената се намазва с бучка краве масло.
Печете в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Обърнете блата в тортена чиния, отстранете хартията, а след като се охлади, отново поставете ринга на тавичката около блата.
Приготвяне на крема:
Сладкарската сметана, добре охладена, разбийте с миксера на гъст крем. Разбъркайте гъстото кисело мляко с пудрата захар и едно пакетче ванилена захар, след което прибавете към сметановия крем.
През това време залейте с 4-5 с.л. студена вода едно пакетче желатин и оставете да набъбне. След това затоплете желатина да се втечни на водна баня и го прибавете към крема.
Разбъркайте добре и нанесете половината от крема върху блата в ринга. Отгоре подредете едро нарязани плодове - ягодите на две, банана на четвъртини по дължина и половинки резенчета киви.
Подредете ги в кръгове, а за по интересно, може да се сложат под лек наклон. После при сервиране, ще се виждат от всички плодове във всяко срязано парче. Върху плодовете нанесете останалия крем.
Оставете в хладилника за 2-3 часа. Украсете отгоре с още плодове.