Начин на приготвяне
Измитият ориз с водата се слага да се вари в тенджера. Разбърква се често. В паузите между разбъркванията кайсиите се нарязват на дребно. Може и да се пасират, но лично аз ги предпочитам на парченца.
Ако млякото (пастьоризирано или предварително сварено) е студено, се слага в друга тенжера да се стопли. Идеята е, че студеното мляко удължава времето за готвене.
Когато оризът поеме повечето от водата, се добавят млякото, захарта и ванилията. Бърка се непрекъснато, докато ориза се свари.
Дръпва се от котлона, оставя се да се поохлади за около 15 минути, добавят се кайсиите, разбърква се, разсипва се в подходящи купички и се поръсва с канела.
Сервира се студено.
Ако кайсиите не са много сладки, може да се увеличи количеството на захарта в рецептата.