Начин на приготвяне
Измийте, обелете, махнете костилките и нарежете на малки парченца кайсиите.
Изсипете ги в голяма тенджера и ги посипете със захарта. Оставете ги да престоят няколко часа.
Сложете ги на котлон на умерена температура да заврат. Като заврат, намалете котлона и оставете сладкото да ври около 40 мин., като премахвате пяната.
Когато капнете от сладкото върху суха порцеланова чиния и сладкото не се разлива, е готово.
Добавете лимонената киселина. Сипете сладкото горещо в буркани и ги подредете обърнати до изстиването им.
Кайсиевото сладко е готово.
Коментари
Тази година и аз направих, но само ги обелих и не ги рязах на парчета , а цели половинки сварих, без костилка , разбира се, не се развариха и цели ми останаха плодовете. На 2 кг кайсии сложих 1 1/2 кг захар. Достатъчна ми е. Интересното е, че ползвах една румънска захар по една случайност закупена, която не вдига пяна, препоръчвам я, чиста е и не се пени отгоре.