Начин на приготвяне
Писията се измива и се филетира, като филетирането трябва да е с много остър нож. Трябва да се извадят четири филета, които можете на нарежете на няколко по-малки.
Измивате филетата със студено вода и ги слагате върху кухненска хартия или бамбукова кърпа, за да се изцеди.
В купа слагате филетата и подправяте със сол и слагате зехтина, обърквате добре.
Слагате грил тигана с олио на котлона да се загрее.
Писията е много суха риба, така че при приготвянето ѝ трябва да се внимава да не я изсушите още повече. Затова дали е готова, може да се провери, като вкарате вилица в парче и отвътре не трябва да е прозрачно.
Аз се ръководех от външния вид на парчетата, след като леко придобиха златист вид, ги извадих от тигана.
Картофената салата е много добра гарнитура, затова сварих картофите за около 30 мин.
Оставих да изстинат и ги обелих. Нарязах ги на кубчета и ги осолих със сол.
Лукът го обелих и нарязах на полумесеци и заедно с малко зехтин ги прибавих към картофите.
Те попиват много подправки, затова добавих за още по-хубав вкус изцеден сок от 1 лимон.
Оставете картофите 10 мин да дръпнат подправките.
При сервирането можете да изцедите лимонов сок върху рибата и щипка черен пипер.