Начин на приготвяне
Измиваме добре зеленчуците и ги почистваме.
При рязане на такова количество лук ви съветвам да използвате месомелачка или блендер. Става бързо.
Нарязваме чушките на средни кубчета, нека се усещат. Доматите също блендирам.
В широка и висока тенджера изсипвам лука и го задушавам под капак. След като омекне, прибавям към него чушките. Посолявам, защото от солта омекват по-бързо и така съкращавам топлинната им обработка.
След като и чушките се задушат, добавяме внимателно доматите и махаме капака. Намаляваме котлона и зеленчуците оставяме да къкрят при непрекъснато разбъркване, докато се изпари течността.
При топлинната обработка не прибавям олио, защото след отварянето на буркана за готвене мазнината променя вкусовите си качества.
След като се охлади, напълвам до 1 см от ръбчето в чисти и сухи буркани.
Стерилизирам ги за 35-40 минути. Оставям ги във водата, докато въздухът от бурканите излезе, изваждам ги и ги обръщам. Покривам с кърпа, за да запазя топлината им.
Удобен вариант за зимния период - изсипваме зеленчуците от буркана в нагорещената мазнина, добавяме разбитите със сирене яйца и миш-машът е готов за 10 минути.
Да не забравяме, че в консервата сме добавили сол. Магданозът можете да пропуснете, а да го прибавите пресен при поднасяне.
Количеството, както и съставът на продуктите, са съобразени с вкусовете на всяко семейство.
Стерилизираната заготовка за миш-маш е много сполучлива.