Понички с мая

Понички с мая
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Понички пухкавелки, на които не можем да устоим"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 3 с л. разтопено
  • суха мая - 1 пакет (7 г)
  • брашно - 500 г - 600 г
  • пудра захар - за поръсване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл вода се разбърква сухата мая с 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и оставяме да бухне.

Сипва се активираната мая в средата на пресято брашно, добавя се останалата вода, сол, захар, яйцето, разтопеното масло и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втасва за 40 минути докато удвои обема си.

Готовото тесто се разделя на малки топки колкото кайсия. С пръсти се оформя дупка в средата, за да се получи геврече.

Загрява се олио в тиган на умерен огън да не изгорят, при мен от 6 на 4 степен и пържим от двете страни до златисто.

Поръсваме с пудра захар и сервираме поничките.

Поничките с мая са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: