Дундести понички

Дундести понички1 / 2
10/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
40
"Толкова пухкави понички, че можем да си ги хапваме и сутрин, и следобед"

Необходими Продукти

  • топла вода - 125 мл
  • топло мляко - 500 мл
  • суха мая - 11 г
  • сол
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 125 г
  • захар
  • ванилия - 2 пакетчета
  • брашно - 1кг
  • олио - 800 мл
  • пудра захар - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете топлото мляко в дълбока купа, прибавете топлата вода и накрая маята.

Разбъркайте добре, докато маята не се разтвори (с дървена лъжица).

Добавете 1 ч.л. захар. Отново разбъркайте и покрийте течността с кърпа за 10-15 мин.

Слагате яйцата, разтопеното масло, 1 ч.л. сол, 2 с.л. захар и ванилията. Разбъркайте добре!

Добавете и брашното. Бъркайте с лъжицата, докато не започне да се втвърдява, а после с ръка, за да може хубаво да се смесят съставките.

Тестото не трябва да нито много меко, нито много еластично. Покривате го с кърпа и го оставяте за 1.30 мин на страни, за да удвои обема си.

После разделяте тестото на две равни части. Разточвате всяко парче на лист с дебелина 1 см. С помощта на чаша (с диаметър 8 см) изрязвате кръгчета.

После с най-обикновенна капачица махате средата на кръгчето, което изрязахте с чашата.

В загрято олио слагате поничките на ниска температура да се пържат. Важно е да сложите котлона на ниска температура, за да може и от вътре тестото да се опържи!

Накрая готовите дундести понички пожелание ги поръсвате с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вкусни
14.06.2023 22:15