Начин на приготвяне
Една интересна маринована туршийка само с два-три вида зеленчук, може да си направим, ето така, добавяйки само още малко продукти, а именно - онези почти задължителни подправки, без които няма да можем да се наслаждаваме на апетитния вкус.
Патладжаните се измиват, дръжките им се отстраняват и кората се обелва. Нарязват се на ленти, а след това на кубчета с размер около 2-3 см. Пускат се в дълбок съд с вода, в която се сипва 1-2 с.л. сол и се оставят за 1-2 часа да си пуснат тъмната вода. Отцеждат се и се прехвърлят в съд с нова студена вода.
Чорбаджийските чушки се измиват и също се нарязват на парчета с дължина 2-3 см.
Сега започва интересната част:
В тенджера на огъня се завира маринатата от оцета, олиото, захарта, солта и черния пипер на зърна. В нея на порции на няколко пъти пускаме с шепи от патладжана да се бланшира за 1-2 минути, след което изваждаме кубчетата с решетъчната лъжица в дълбока и голяма тава, така, докато свърши.
В същата марината продължаваме процедурата, пускайки с шепи и чорбаджийските чушки да се бланшират. Изваждат се в тавата при патладжана.
Магданозът и чесънът се нарязват и се прибавят, като се поръсва и със смлян черен пипер /по желание/ и се разбърква.
Тук може да се опита на вкус за сол, ако ви се стори безсолно, може да се добави малко. Напълва с в буркани, като се притиска да се уплътни. Отгоре се добавя от маринатата във всяко бурканче, колкото е останала.
Бурканчетата се затварят с метална капачка и се стерилизират за 5 минути от завирането, колкото да вакуумират капачките.