Начин на приготвяне
На измития патладжан се изрязват дръжките, след което се обелва се и се нарязва на кръгчета.
Кръгчетата се подреждат в тавичка, поръсват се с две щипки сол, тавата се оставя под наклон да се отдели тъмната вода за половин час. Всяка една шайбичка се овалва в брашно. Така оваляни се подреждат едно върху друго по няколко броя.
Загрейте в тиган олио и изпържете поетапно патладжана.
Загрейте в тенджерка вода и като кипне, пуснете в нея червените домати за кратко да се бланшират. Извадете всеки домат с решетъчна лъжица, като се пукне люспицата, обелете ги, после ги нарежете на шайби.
В тигана, в който пържихме патладжана, отново се капва малко олио и в него се запича чесънът, накълцан на тънко. Резените домати се пускат при чесъна, като се обръщат да се запекат от двете страни. Обръщат се внимателно, за да запазят целостта си, колкото е възможно. Поръсват се със черен пипер, стрита чубрица и една лъжичка зеленчукова вегета.
В огнеупорна тавичка с ширина около 30 см по дъното се подреждат половината от изпържените кръгчета патладжан. Отгоре се поръсва с две лъжици от разбитата сметана и с половината от натрошеното сирене.
Идва ред на на половината от доматите и се поръсва с накълцан магданоз. Това се повтаря. Нарежда се втори ред с останалия патладжан и с останалите продукти.
Накрая се поръсва с настърган кашкавал и ястието се запича в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Пекох с вентилация на грил функция, докато кашкавалът се запече.