Начин на приготвяне
В тенджера слагаме ориза и добавяме 600 мл вода. Пропорциите трябва да са точни, тъй като това е тайната на перфектното суши.
Докато оризът ври, приготвяме продуктите за плънката. Нарязваме краставицата и моркова на тънки лентички, като гледаме да са горе-долу еднакви, за да не остава въздух при завиването. Сьомгата я накъсваме на малки парченца.
Оризът ври за около 15 мин. Накрая трябва непрекъснато бъркане, за да не загори. Когато остане малко вода се сваля от котлона и се овкусява със солта и оцета. Поставя се капака отново на тенджерата, за да се задуши малко.
Върху дървената рогозка поставяме листа от водорасло, като лъскавата страна е към нас. С лъжица вземаме от ориза и застиламе тънко по листа, като оставяме 1/3 свободна, за да можем да го завием.
Започваме да редим плънката в долния край, като подредбата не е от значение. Най-отгоре слагаме Филаделфията.
При завиването е желателно да придържаме плънката с пръсти, за да избегнем оставането на въздух и за да може нашето суши да стане възможно по-стегнато.
Сушито се нарязва с много остър нож.
Хосомаки Асортито е готово.