Начин на приготвяне
Домата, луканката и шунката нарязваме на парчета. Краставицата се обелва и нарязва на кръгчета. Червеният лук се нарязва на ситно и се смесва с боба, лютеницата, чер пипер и сол на вкус.
Зелето се настъргва на ситно в отделна купа заедно с моркова и с малко сол и оцет леко се претрива, за да се овкуси.
Червените чушки се обелват и поръсват с чесън, сол и оцет. Сварените картофи се обелват и нарязват на кубчета. Овкусяват се също със сол, оцет и олио.
В голяма чиния или в две според гостите, които очаквате подреждаме салатата: в средата слагаме от зелето с моркова, от двете страни противоположно доматите и краставиците, купчинка кьопоолу, млечна салата, картофена салата и бобена салата.
Отстрани аранжираме с луканката и шунката. Добавяме и цели печените чушки.
Върху млечната салата и кьопоолуто посипваме малко чесън и смлени орехи, а върху цялата чиния - ситно нарязан магданоз.
Украсяваме страхотното мезе с маслините.
Салатата Асорти за всяко питие е готова.