Начин на приготвяне
Измивам боба и го слагам в тенджера с вода да кипне.
През това време в глинен съд с капак, който да може да влезе във фурна, слагам нарязани на кубчета кромид лук, моркови, прясна чушка, олио, домашен червен пипер, чубрица, джоджен.
Суджука намокрям с топла вода, за да мога да го обеля по-лесно. Нарязвам на едри парчета и слагам в глиненото гърне.
Отцеждам боба с гевгир, изплаквам го и го прибавям в гърнето. Наливам вода два пръста над боба. Поставям капака.
Слагам съда в студена фурна и включвам на 250 градуса за 1 час. Намалявам на средна температура и оставям да се готви около 2 часа.
Разбивам малко брашно със студена вода и изсипвам с непрекъснато бъркане в боба. Ако е нужно доливам още вода. Посолявам и отново връщам във фурната за около 10 минути - не повече.
Оставям ястието да се доготви на изгасена фурна.