Начин на приготвяне
Пилето се измива. Нанизва се върху глинения съд.
Цялото пиле се намазва с подправка за пиле. Картофите и морковите се обелват и измиват. Картофите се нарязват на полумесеци, а морковите на кръгли филийки. Слагат се в съда около пилето.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Също се добавя. Зеленчуците се овкусяват със сол и червен пипер. Разбъркват се. Върху тях се нареждат парченца масло.
Пилето се намазва с олио. Гушата на глинения съд се пълни с бира. Мушка се във фурната и се пече около 3 часа на 180 °C. Три, четири пъти се изкарва, за да се намаже с олио, за да не се запича прекалено отвън.
Единствения недостатък на пияното пиле на глинен съд е, че трудно го дочакахме.
При липса на такъв съд, пияното пиле може да се приготви в тава с помощта на стъклена бутилка бира.