Начин на приготвяне
Смилам месото и го омесвам с 1/3 от ориза, 1/2 к.л. смлян черен пипер, чубрица, малко настърган на ситно лук и малка част от белтъка на яйцето.
От получената смес оформям малки топчета, които овалвам в брашно.
В тенджера с кипящ домашен месен бульон /или вода/ слагам корените от магданоза и зърната черен пипер, завързани в марля.
Изсипвам внимателно топчетата и прибавям към тях предварително нарязаните на ситно и задушени морков, чушка, остатъка от лука и сол на вкус.
Варя на силен котлон за около още 10 минути, след което намалявам температурата и прибавям ориза, картофите, нарязани на дребни кубчета и доматите, настъргани на ренде /или доматена салца/.
Изваждам марлята с подправките. Ако прецените, че течността не е достатъчна, можете да добавите още горещ бульон или вода.
Супата топчета се вари още 20 минути, след което прибавям варената застройка. За нея смесвам киселото мляко, брашното и яйцето, като ги разбивам добре.
След загряването ѝ добавям част от бульона на супата, за да изравня температурата.
Прибавям застройката към супата и поръсвам с черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз.
Поднасям я с прясно изцеден лимонов сок.
Забележка: Когато варя свинско месо, част от бульона винаги запазвам за супата от топчета. Вкусът ѝ е по-наситен, особено полезна и в детската кухня.
Супата от топчета за ценители е готова.
Коментари