Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Агнешка Супа»Чорба от Агнешка Главичка

Чорба от Агнешка Главичка

ПетяПетя
Готвач
1281k2787763
Чорба от Агнешка Главичка
Снимка: Петя
1 / 4
09/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Всички вкусни супи започват с думите - намирате една сварена агнешка главичка"

Необходими Продукти

  • агнешка главичка - 1 бр. сварена
  • бульона - от варенето на главичката, прецеден
  • олио - 5 с.л. (50 г) или краве масло
  • пресен лук - 2 вр.(1 гл. стар)
  • моркови - 2 бр.
  • ориз - 1 к.ч. (60 г) или фиде
  • домати - 1 бр. малък, по желание
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • джоджен - сух или пресен
  • лющян - сух или пресен
  • сол - на вкус
  • чили - по желание
  • За застройката
  • яйцa - 1 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • брашно - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешката главичка се обезкостява. Месото, мозъкът и обеленият език се нарязват на дребно.

В дълбока тенджера се загрява мазнината и в нея с малко бульон се задушават нарязаният лук и моркови. При мен едният морков винаги е настърган, а другият - нарязан на кубчета.

Добавя се и месото без мозъка, да се запържи леко. Залива се с бульона, ако трябва, се долива вода и се слага сол допълнително (бульонът е солен).

Оставя се да заври. Добавя се оризът и чорбата ври до неговото сваряване или до разваряването му, зависи как го обичате. Маха се от котлона и тогава се слага мозъкът - така той се запазва на парченца, не се разкашва. Подправя се със смления черен пипер.

Ако се слага фиде, агнешката чорба се оставя малко да поври и тогава се пуска фидето. Ври около 5 минути. Маха се от котлона и се слага мозъкът. Фидето се досваря от остатъчната топлина.

По желание след завирането на чорбата може да се сложи обеленият и нарязан на ситно домат, придава особен вкус и аромат на чорбите въобще.

Подправките са според вкуса ви, аз слагам джоджен и лющян. Когато използвам сухи, ги прибавям малко преди да сваля тенджерата от огъня, за да могат да пуснат аромата си. Ако са пресни, ги слагам малко след като съм махнала чорбата /супата от огъня, за да не се попарят.

И тъй като у дома не се хапват незастроени чорби, а и ги обичаме горещи, им правя варена застройка.

В малка касеролка слагам брашното и киселото мляко. Разбърквам с телена бъркалка, така брашното не става на бучки. Добавям яйцето и оцета и разбърквам отново.

Слагам касеролката на огъня и при постоянно бъркане с бъркалката за яйца добавям с помощта на черпак по малко на струйка от горещия бульон (не чакам да изстине). И така, докато се напълни тенджерката. Махам от огъня и изливам застройката пак при непрекъснато бъркане при чорбата.

Застроената чорба оставям да изстине, без да е затворена с капака и не оставям черпака вътре.

Поднасям със ситно нарязани джоджен и лющян. По желание поръсете с чили.

Добър апетит!

Чорбата от Агнешка Главичка е много вкусна.

* лющян=девесил

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Чорбата стана фантазия! Рецептата е много добра и подробна, благодаря!
13.04.2023 00:55
2
1
Потребител#235838
Потребител#235838
Супер! Правя я няколко пъти но без домати.
31.05.2021 20:12
2