Начин на приготвяне
Агнешката главичка се обезкостява. Месото, мозъкът и обеленият език се нарязват на дребно.
В дълбока тенджера се загрява мазнината и в нея с малко бульон се задушават нарязаният лук и моркови. При мен едният морков винаги е настърган, а другият - нарязан на кубчета.
Добавя се и месото без мозъка, да се запържи леко. Залива се с бульона, ако трябва, се долива вода и се слага сол допълнително (бульонът е солен).
Оставя се да заври. Добавя се оризът и чорбата ври до неговото сваряване или до разваряването му, зависи как го обичате. Маха се от котлона и тогава се слага мозъкът - така той се запазва на парченца, не се разкашва. Подправя се със смления черен пипер.
Ако се слага фиде, агнешката чорба се оставя малко да поври и тогава се пуска фидето. Ври около 5 минути. Маха се от котлона и се слага мозъкът. Фидето се досваря от остатъчната топлина.
По желание след завирането на чорбата може да се сложи обеленият и нарязан на ситно домат, придава особен вкус и аромат на чорбите въобще.
Подправките са според вкуса ви, аз слагам джоджен и лющян. Когато използвам сухи, ги прибавям малко преди да сваля тенджерата от огъня, за да могат да пуснат аромата си. Ако са пресни, ги слагам малко след като съм махнала чорбата /супата от огъня, за да не се попарят.
И тъй като у дома не се хапват незастроени чорби, а и ги обичаме горещи, им правя варена застройка.
В малка касеролка слагам брашното и киселото мляко. Разбърквам с телена бъркалка, така брашното не става на бучки. Добавям яйцето и оцета и разбърквам отново.
Слагам касеролката на огъня и при постоянно бъркане с бъркалката за яйца добавям с помощта на черпак по малко на струйка от горещия бульон (не чакам да изстине). И така, докато се напълни тенджерката. Махам от огъня и изливам застройката пак при непрекъснато бъркане при чорбата.
Застроената чорба оставям да изстине, без да е затворена с капака и не оставям черпака вътре.
Поднасям със ситно нарязани джоджен и лющян. По желание поръсете с чили.
Добър апетит!
Чорбата от Агнешка Главичка е много вкусна.
* лющян=девесил
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашата агнешка курбан-чорба или агнешката супа от дреболийки.
Коментари