Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Агнешка супа»Традиционна агнешка дроб чорба

Традиционна агнешка дроб чорба

Традиционна агнешка дроб чорба
Снимка: Анна Нейчева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Който не е опитал дроб-чорба, той не знае какво е изпуснал!"

Необходими Продукти

  • агнешки дреболии - 500 г (чревца, бял и черен дроб)
  • стар лук - 1/2 глава /1 връзка пресен/
  • морков - 1 бр.
  • ориз - 2 - 3 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • джоджен - пресен или сух
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Или иначе казано агнешка дроб чорба. Агне...Великден...а сега е октомври. Така е, обаче една топла супа е подходяща винаги, особено когато навън времето си е доста хладно. Агнешки дреболии се намират и сега по магазините. Моите обаче бяха от великденското агне, почистени, сварени и нарязани, а в последствие и замразени. Благодаря ти, мой тате!

Както вече споменах, моите субпродукти бяха готови. Ако вашите са купени, имате малко работа да почистите чревцата. Може да ги накиснете за 30 минути във студена вода с оцет, за да неутрализирате малко миризмата. Трябва ви една по-дълга дървена клечка, с помощта на която се обръща всяко едно чревце и се измива под течаща вода. За по-лесно нарязване в последствие може да ги сплетете на плитка и така да варите. Не изхвърляйте бульона. След като дреболиите са сварени, ги нарежете на дребни парченца.

Ситно нарязаният лук и морков се задушават в олиото, добавят се дреболиите, червения и черния пипер. Добавете бульона (или гореща вода), предварително прецеден, така че да ги покрие на 3-4 пръста.

Когато дроб чорбата заври, добавете ориза и ситно нарязания джоджен. Вкъщи обичаме чорбата да не е много гъста, затова слагам 2 супени лъжици ориз обикновено. Нека поври 20-30 минути или докато оризът е готов.

Ред е на застройката. Разбийте жълтъците с киселото мляко, аз добавям и няколко капки лимонов сок. Добавете малко от бульона на супата към жълтъците, за да се уеднакви температурата и тогава добавете застройката в тенджерата.

Разбъркайте агнешката дроб чорба, оставете да кипне и отстранете от огъня.

Опитай и нашата чорба от агнешка главичка или класическата агнешка курбан-чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мастър Шеф
Мастър Шеф
Много вкусна
13.10.2024 18:26
Анонимен
Анонимен
Мили хора,да ви питам нещо-Великден мина,но аз в камерата имам още черен агнешки дроб.Искам да го направя на чорба,но знаете,че ако го преварим,ще стане неприятно твърд.Та питам-агнещка дроб чорба-само дроб ,как да я направя?
19.05.2024 19:45
1
Анонимен
Анонимен
Перфектна супичка стана!
21.03.2024 11:48
1
1
Анонимен
Анонимен
Това не е Традиционна агнешка дроб чорба ! А някаква подобрена супа с агнешки дреболии! Първо дроб чорбата (традиционната) се прави с масло!второ на тази чорба липсва сухата чушка, и освен джоджен се влага и зелении, лапат, праз, и задължително калофер. Освен подправките за чорбата се влага и малко месо! И наиважното прави се втора запръжка на края с червен пипер и брашно, за да е чорба а не супа!Така се е правило Традиционно! За запръжките са се ползвали масло или мас.
07.11.2023 13:27
10
8
Анонимен
Анонимен
?⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️?
09.05.2023 07:08
3
Анонимен
Анонимен
Топ топ
05.05.2023 16:47
1
Анонимен
Анонимен
Много вкусна чорба !
24.04.2023 09:29
1
1
Дони Ники
Дони Ники
Чудесна, приготвям по същия начин!
14.04.2022 07:58
1
станимира караджова
станимира караджова
Днес я приготвих,получи се много вкусна чорба.Благодаря!
09.02.2020 19:53
Mariya Velcheva
Mariya Velcheva
Страхотна рецепта. Получи се прекрасно
15.12.2018 18:32
3
1