Начин на приготвяне
Сипете в тенджерка една кутия течна сметана /подходяща за готвене/ и добавете 200 мл прясно мляко и 100 грама захар. Сложете на огъня и загрейте. Разбъркайте да се разтопи захарта и оставете да кипне.
Ароматизирайте с прахче ванилия. През това време сипете в чашка едно пакетче желатин от 10 грама и залейте със 100 мл студена вода. Оставете го да набъбне, а след това разтопете на водна баня или в микровълновата фурна за 10-тинна секунди, но внимавайте да не заври.
Прибавете втечнения желатин към топлата сметана. Разбъркайте сместа и я разпределете в чашки, но не до ръба. Поставете чашките в хладилник за 3-4 часа да стегне кремът.
За плодовата смес:
Изцедете сока на 4-5 портокала и го прецедете през цедка. Сложете сока в малък съд и го затоплете на огъня заедно с 2-3 супени лъжици захар, докато се разтопи.
Към портокаловия сок прибавете 5 грама желатин също по познатия начин - предварително е накиснат да набъбне с 3 лъжици вода и след това втечнен.
Когато сметаната е желирала в хладилника, купичките се изваждат и портокаловият сок се излива върху всяка купичка.
Може да се сложи по някое тънко резенче портокал, преди да се залее. Отново се прибират в хладилника да се охлади и да желира напълно.
Преди да се сервира, всяка купичка се потопява за секунди в съд с гореща вода и панакотата се обръща в чинийка.
Панакотата с портокал е готова.
Коментари