Начин на приготвяне
Подготвяме си портокалите, като старателно ги измиваме и подсушаваме. След това в купа внимателно рендосваме от кората на цитрусите. Разрязваме и двата портокала и изцеждаме сока им. Предварително минаваме през сито двете чаши брашно.
В голяма купа, с помощта на миксер, разбиваме яйцата и добавяме захарта, като усилваме постепенно скоростта. Прибавяме по малко от портокаловия сок и кората, 6-те лъжици олио, брашното и бакпулвера, като през цялото време разбъркваме, докато не стане гъста смес и миксира започне да се затруднява да бърка.
Приготвяме формата за кекса, като предварително я намазваме с 2 лъжици олио. Изсипваме 3/4 от сместа във формата.
Останалата смес разбъркваме с две лъжици какао и прибавяме внимателно към другата.
Най-отгоре разпределяме ситно натрошения шоколад. В предварително загрята фурна първоначално печем само на долен реотан на 180 градуса за 25 минути, а след като кексът уголеми двойно размера си, включваме и горния и печем за около 20 минути до готовност.