Начин на приготвяне
Този сорт сливи е много сладък, затова увеличих количеството на плодовете. Измиваме сините сливи и ги разрязваме на две по дължина.
Подреждаме ги в тавичка с месестата част на горе, като между всеки ред поръсваме от захарта и завършваме с нея.
Напръскваме ги с вода, покриваме съда със стреч фолио и го поставяме в хладилник за 24 часа. На следващия ден ги оставяме за около 1-2 часа на стайна температура, за да се отпусне сиропът.
Прехвърляме плодовете в дълбока тава за печене, като този път подреждаме сливите с разреза надолу. В марлено вързопче поставяме зърната карамфил и го пускаме между сливите.
В първите 20 минути печем на 230 градуса, след което намаляваме градусите на 180 градуса, до изпичане на сладкото.
По време на топлинната обработка, разбъркваме с дървена лопатка, като се стараем плодовете да са с месестата част надолу.
Пробваме гъстотата върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се разтича или сиропът образува пътечка, сладкото е готово.
10 минути, преди да го извадим от фурната, добавяме лимонената киселина, разтворена в супена лъжица гореща вода.
Насипваме горещото сладко в сухи бурканчета и след затварянето им ги обръщаме с капачката надолу.
Покриваме ги с кърпа, за да изстиват по-бавно.