Начин на приготвяне
Сливите се измиват, почистват от костилките и се режат на парчета.
Поставете ги в голям съд, поръсете отгоре им захарта. Ред сливи ред захар и ги оставете да престоят така около 12 часа. Или от вечерта пригответе и на сутринта варете.
Сложете да ги варите на тих огън, като от време на време премахвайте образувалата се пяна с помощта на решетъчна лъжица. Добавете листата индрише, за да добавят аромат и след известно време ги премахнете.
Преди да стане готово сладкото от сини сливи, добавете към него лимонената киселина.
Изчакайте да се охлади и го насипете в сухи буркани.
Стерилизирайте сладкото 10 минути за капачките.
Сладкото от сини сливи е идеално за десерти, може да послужи добавяне към различни кексове със сладко, палачинки и др.