Начин на приготвяне
Добре измитите сливи се разполовяват и обезкостяват. Подреждат се в дълбока тава, поръсват се със захарта и се оставят около 2 часа, за да отделят ароматен сок.
Продуктите се слагат в загрята на 250 градуса фурна, докато заврат, след което градусите на фурната се намаляват до 150. Сливите се пекат до пълното разтваряне на захарта и отделянето на достатъчно количество сок. Добавят се канелените пръчки и едро натрошените орехови ядки.
След около час и половина печене в умерена фурна, печката се изключва и сладкото се оставя да се охлади постепенно.
Охладената смес се слага на котлона и се загрява постепенно. Вари се на умерен огън до желаната гъстота, като само леко се обърква, за да не се разкашкат плодовете.
Когато сте доволни от гъстотата на сладкото добавяте лимонтузуто, варите още 5-6 минути и наливате горещата маса в сухи буркани. Бурканите се затягат, след което се прибират на сухо и хладно.
Сладкото от печени сини сливи е готово.
Виж също как да си направиш пестил от сини сливи или вкусни печени сливи.
Коментари