Начин на приготвяне
Избира се пресен черноморски сафрид, който внимателно се почиства от главите и вътрешностите. Изплаква се хубаво със студена вода, слага се в подходящ съд и се залива със саламура от 250 г сол, разтворени в 1 л студена вода.
Рибата се оставя за 24 часа в хладилник, след което саламурата се отцежда и се налива ябълков оцет, така че равномерно да покрие сафрида.
След 3-4 часа престой в оцета рибата се нарежда плътно в буркани, като между отделните риби се слагат подправки на вкус - черен пипер, бахар, дафинов лист.
Във всеки буркан се слага по малко охладено препържено олио, за да не стига въздух до рибата.
Съхранява се на тъмно и проветриво място.
Консумира се с удоволствие и с приятна компания.
Точното количество на маринатата и порциите не са определени, защото зависят от количеството пресен черноморски сафрид, който ще мариновате.
Източник: Стоян Стоянов от Кулинарна мрежа
Коментари