Начин на приготвяне
Почистете филето от сьомга от костички и го посолете леко.
Счукайте чесъна и смесете със зехтина, горчицата, меда, лимоновия сок и щипка сол.
Бъркайте, докато леко емулгира и започне да побелява и с тази смес намажете обилно рибата, която предварително сте поставили в мамазнена тава с кожата надолу.
В блендер пуснете да се смелят бадемите с хляба и стръковете магданоз.
Разпределете тази смес върху сьомгата и притиснете с обратната страна на лъжица, за да се образува плътен слой - коричка.
Печете сьомгата на фурна на 200 градуса в предварително загрята печка за 20-25 минути или до златист загар.
Ако сте оставили филето цяло и то е по-дебело, е възможно да изиска малко по-дълго печене.
Разкошната сьомгата на фурна с хрупкава коричка поднесете топла с чаша хубаво бяло вино.
Добър апетит!
Ако обичате сьомга, запазете си следните рецепти за сьомга винаги под ръка.
Виж също как да пошираме сьомга и как да замразяваме сьомга.