Начин на приготвяне
Почистваме и разполовяваме чушките и ги подреждаме в намаслена тавичка.
Главата лук обелваме и разрязваме наполовина и поставяме до чушките със срязаната част надолу. Печем във фурната около 25 минути.
Тиквата почистваме от семките и поставяме в тава с кората нагоре. Сипваме 1/2 чаша вода и печем около 40 минути.
Изпечените чушки и лук сипваме в блендер и добавяме доматеното пюре, зехтина, солта и пипера и пасираме на гладко пюре.
Когато изпечената тиква е изстинала, отделяме месестата част и я намачкаме. Добавяме рикотата, яйцето, стритата салвия и пармезана.
Постепенно добавяме брашното и бъркаме до получаване на меко тесто.
Откъсваме малки парченца от тестото и притискаме всяко парченце с вилица, за да се получат шарки.
Слагаме тенджера с вода на котлона и кипваме. Внимателно пускаме ньоките във врящата вода и варим около 15 минути, докато започнат да изплуват на повърхността.
С решетъчна лъжица ги отцеждаме и прехвърляме в дълбока чиния за сервиране. Сипваме малко от соса и украсяваме по желание.
Ньоките с тиква, рикота и чушки са готови.