Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Крокети»Здравословни морковени крокети с постна панировка и сос

Здравословни морковени крокети с постна панировка и сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Здравословни морковени крокети с постна панировка и сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Здравословните крокети се поднасят със здравословна бира, нали"

Необходими Продукти

  • моркови - 3 големи
  • праз - 1 стрък, дебеличък
  • грах - 3 с.л.
  • чушки - 1 бр., средна към голяма (червена)
  • олио - 90 мл
  • къри - 1/2 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • царевично нишесте - 5 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • кокосово мляко - 180 мл
  • галета - за овалване
  • За сос
  • соево кисело мляко - 300 г цедено
  • лимонов сок - няколко капки
  • сол - на вкус
  • чесън - по желание, фино настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте праза на ситно, а чушката нарежете на кубчета. Морковите настържете.

Бланширайте граховите зърна в малко вряща подсолена вода докато поомекнат.

Загрейте олиото и задушете суровите зеленчуци с щипка сол и мъничко вода до омекване. Прибавете граха и гответе за кратко.

Сложете 2-3 супени лъжици от царевичното нишесте, след което добавете малко водичка (70 мл) и бъркайте. Това ще сплоти сместа за крокетите. Щом получите гъста консистенция отстранете от огъня и овкусете с подправките.

Оставете да се охлади и по желание приберете в хладилник за 30 минути, така би ви било по-лесно оформянето впоследствие.

Смесете кокосовото мляко с брашното, останалото нишесте и малко сол. Трябва да се получи кашичка - нито много течна, нито много гъста, затова си сложете още мляко или още брашно, ако е нужно, за да постигнете нужната консистенция.

От сместа за крокетите си оформете малки топчета (аз ги правя с количество, колкото побира затворената ми шепа). С лъжица пускайте в кашичката, за да се покрие топчето изцяло от нея, после слагайте в галетата и поръсвайте отгоре от нея. Изчаквайте малко, за да се втвърди и тогава доовалвайте, в противен случай рискувате да се разпадне.

Готовите крокети подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтин или слънчогледово олио и запечете във силна фурна (240 градуса) за 10 минути. Времето зависи от размера на крокетите, затова си ги наглеждайте - щом добият лек златист загар са напълно готови.

За соса смесете цеденото соево мляко със сока от лимон и малко сол, по желание си добавете настърган чесън за още вкус.

Поднесете крокетите топли в компания със сосчето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
518
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Очарована съм не само от рецептата ти Дани! А този невен как се вързва с оцветените от ароматното къри кюфтенца.... точно там му е мястото! Чинията ти "грее", моите аплаузи! Определено това ме грабна.
01.11.2017 15:55
1
3
Покажи всички подкоментари