Начин на приготвяне
Накисваме ядките от вечерта. На следващия ден люспата се отделя много лесно, а ядката е сочна и хрупкава.
Смокините режем на две части, а фурмите почистваме внимателно от костилките им. Поставяме ги в чиния за поднасяне.
За да освободим лесно сочните зрънца от нар, го натриваме на равна повърхност (както процедираме с лимоните).
След нарязването му потупваме половинката с лъжица.
Отделените зрънца прибавяме към сладките плодове. Добавяме и ядките. Другата половина от плодa изцеждаме в преса за цитруси.
Сокa изливаме в малка касерола, в която прибавяме карамфила. Загряваме за кратко на слаб огън.
Отстраняваме и оставяме да изстине напълно. Ароматa на карамфила вече се освободил, затова отделяме зрънцата и прибавяме към сока тахана и олиото от сусамовите семена.
По желание можете да прибавите шепа бейби спанак. С готовият дресинг заливаме салатата и сервираме.