Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Правоъгълна керамична тавичка.
В купа се разбъркват разтопеното масло и зехтинът. Добавят се наситнен или пасиран чесън, сол, черен пипер и наситнен розмарин. Разбърква се.
Двата вида картофи се измиват, обелват се. Нарязват се на кръгчета с дебелина около 3 мм. Прибавят се към маслената смес и с ръце се разбъркват, но така че всяко кръгче да е добре намаслено.
Взима се пачка от намаслените картофи, като предварително са подредени - едно кръгче обикновен картоф, едно батат. Нареждат се изправени, стоящи едни след други, докато се изчерпят.
Оформят се около 4-6 реда по дължина на формата. Заливат се с останалото масло от купата. Посоляват се със сол на люспи.
Картофите се пекат на 180 градуса за около 50-60 минути. След това се изваждат и посипват с настърган пармезан. Връщат се във фурната да се допекат за около 15-20 мин.
Шарените картофи на фурна с розмарин и чесън са много вкусни.
Източник: Betty Crocker
Забележка: Може да се ползват един вид картофи.