Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Печени Картофи»Шарени картофи на фурна с розмарин и чесън

Шарени картофи на фурна с розмарин и чесън

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Шарени картофи на фурна с розмарин и чесън
Снимка: marcheva14
5 / 6
02/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Уж просто картофи, а такава вкусотия, че веднага изтичайте за още бира"

Необходими Продукти

  • масло - 3 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • розмарин - 1 с.л. пресен (наситнен)
  • чесън - 4 скилиди наситнени
  • сол - 1 1/2 ч.л. кашер
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • пармезан - 1/3 ч . ч. настърган
  • картофи - 6 бр. обикновени, по - големи
  • батати - 2 бр. големи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Правоъгълна керамична тавичка.

В купа се разбъркват разтопеното масло и зехтинът. Добавят се наситнен или пасиран чесън, сол, черен пипер и наситнен розмарин. Разбърква се.

Двата вида картофи се измиват, обелват се. Нарязват се на кръгчета с дебелина около 3 мм. Прибавят се към маслената смес и с ръце се разбъркват, но така че всяко кръгче да е добре намаслено.

Взима се пачка от намаслените картофи, като предварително са подредени - едно кръгче обикновен картоф, едно батат. Нареждат се изправени, стоящи едни след други, докато се изчерпят.

Оформят се около 4-6 реда по дължина на формата. Заливат се с останалото масло от купата. Посоляват се със сол на люспи.

Картофите се пекат на 180 градуса за около 50-60 минути. След това се изваждат и посипват с настърган пармезан. Връщат се във фурната да се допекат за около 15-20 мин.

Шарените картофи на фурна с розмарин и чесън са много вкусни.

Източник: Betty Crocker

Забележка: Може да се ползват един вид картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: