Начин на приготвяне
Разтворете маята с лъжица захар в смесените и леко затоплени мляко и вода.
Оставете да шупне, а през това време пресейте брашното два пъти, направете кладенче и вътре чукнете едно яйце и белтъка на второто. Сложете солта, пудрата захар, ванилията и олиото, както и вече шупналата мая.
Замесете гладко средно меко тесто и с помощта на уред за измесване или с ръце го работете поне 10 минути. Оформете топка и оставете на топло за 1 час, като покриете съда с кърпа.
Втасалото тесто трябва да е увеличило обема си два или три пъти. Поставете го върху набрашнен плот и разделете на 4-5 части, а от всяка от тях оформете топче. Разтопете маслото в микровълнова фурна или на котлон при много слаба температура. Пригответе си и пълнежа, като сместите кафявата захар с канелата и какаото.
Разточете тънка кръгла кора от всяко топче и с остър нож направете един разрез от центъра към края, подобно на радиус на окръжност. Намажете обилно с разтопено масло и поръсете със захарната смес. Започнете да навивате, захващайки от едната разрязана част и с кръгово движение завършете до края, постигайки форма, подобна на навито рогче.
Готовите плюшки подредете на разстояние една от друга върху намазнена или покрита с хартия за печене тавичка.
Оставете отново на топло да втасат и удвоят обема си поне 30-40 минути, след което намажете с разбития жълтък, който ни остана от второто яйце.
Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор и изпечете до златист загар за около 20 минути или до суха клечка.
Когато изстинат може да си ги поръсите с пудра захар за разкош.
Топли или изстинали, тези ароматни кифлички-плюшки ще ви омагьосат с аромата си. Стават много пухкави и меки и са идеални за сутрешна или следобедна закуска.
Да ви е сладко!
Коментари