Начин на приготвяне
Подберете зрели, но твърди и здрави плодове. Нарежете прасковите и сливите на малки парченца.
Сипете ги в тенджера с широко дъно и ги поръсете със захарта. След известно време сложете тенджерата на котлона и долейте 1 ч.ч. вода.
Разбъркайте и добавете пръчка канела. Оставете сладкото да се вари, докато не се сгъсти, като редовно се бърка. Ако се образува пяна, може да я обирате.
Щом лъжицата започне да оставя диря по дъното на тенджерата, добавете лимонтузуто и след 2-3 минути снемете.
Разсипете сладкото с праскови и сливи в затоплени и сухи бурканчета, затворете ги и ги обърнете с капачките надолу.
Към сладкото може да добавите и 100 г едро натрошени и съвсем леко запечени орехи по желание.