Начин на приготвяне
Рибата се почиства от вътрешностите и главите. Отделят се филетата и се мариноват 1 час с лимонов сок, в който е разтворена сол. След мариноването се нарязват на парчета около 10 см.
Почистените моркови, ябълка и лук се нарязват на ситно, поръсват се със солта и черния пипер и се задушават в олиото под капак, докато омекнат, за да може кондензираната влага от зеленчуците да се запази при задушаването.
Върху задушените зеленчуци се нареждат парчетата риба. Заливат се с топла вода или бульон, колкото да се покрие рибата. Захлупват се с капак и се задушават 20 минути на слаб огън.
Парчетата задушена риба се изваждат и се разпределят по чиниите. С решетъчна лъжица се изваждат и задушените зеленчуци. В останалия сос се прибавя брашното и се запържва, залива се с ½ ч. ч. вода и по желание се прибавя 1 дафинов лист.
Бърка се непрекъснато, за да се получи хомогенна смес без бучки. Дафиновият лист се изважда, прибавят се червеният и лютият пипер. Овкусява се с лимонов сок и ако има нужда от сол, се посолява допълнително. Със соса се поливат рибата и зеленчуците.
За гарнитура може да използвате каквато салата ви харесва, но моята е от сварени с ципата малки картофчета, обелени и оваляни в сол, червен пипер, черен пипер и запечени във фурна. Другата гарнитура е салата от червено цвекло и моркови, настъргани и овкусени със сол, олио и оцет.
Задушената риба в тиган с ябълки и моркови е готова.
Коментари