Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Задушена риба в тиган с ябълки и моркови

Задушена риба в тиган с ябълки и моркови

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Задушена риба в тиган с ябълки и моркови
Снимка: Величка Калева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Здравословна риба и невероятно вкусна, каквато не сте опитвали досега"

Необходими Продукти

  • риба - 4 филета от едра риба
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • моркови - 2 големи
  • лук - 2 глави
  • ябълка - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л. равни
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • пипер - червен, лют
  • лимонов сок
  • дафинов лист - 1 бр.
  • вода - ½ ч.ч.
  • за гарнитурата
  • малки картофчета - 500 - 600 г
  • червено цвекло - 1 глава
  • моркови - 1 голям
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • олио
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства от вътрешностите и главите. Отделят се филетата и се мариноват 1 час с лимонов сок, в който е разтворена сол. След мариноването се нарязват на парчета около 10 см.

Почистените моркови, ябълка и лук се нарязват на ситно, поръсват се със солта и черния пипер и се задушават в олиото под капак, докато омекнат, за да може кондензираната влага от зеленчуците да се запази при задушаването.

Върху задушените зеленчуци се нареждат парчетата риба. Заливат се с топла вода или бульон, колкото да се покрие рибата. Захлупват се с капак и се задушават 20 минути на слаб огън.

Парчетата задушена риба се изваждат и се разпределят по чиниите. С решетъчна лъжица се изваждат и задушените зеленчуци. В останалия сос се прибавя брашното и се запържва, залива се с ½ ч. ч. вода и по желание се прибавя 1 дафинов лист.

Бърка се непрекъснато, за да се получи хомогенна смес без бучки. Дафиновият лист се изважда, прибавят се червеният и лютият пипер. Овкусява се с лимонов сок и ако има нужда от сол, се посолява допълнително. Със соса се поливат рибата и зеленчуците.

За гарнитура може да използвате каквато салата ви харесва, но моята е от сварени с ципата малки картофчета, обелени и оваляни в сол, червен пипер, черен пипер и запечени във фурна. Другата гарнитура е салата от червено цвекло и моркови, настъргани и овкусени със сол, олио и оцет.

Задушената риба в тиган с ябълки и моркови е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Камен Петров
Камен Петров
Принципно не обичам много-много риба, но с тази гарнитура е добре.
27.12.2017 23:56