Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Новогодишна баница с късмети в глинен съд

Новогодишна баница с късмети в глинен съд

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Новогодишна баница с късмети в глинен съд
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Да видим сега какъв късмет ще ви се падне за Новата година"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • олио - 80 мл
  • сирене - 250 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • кашкавал - 100 - 150 г
  • краве масло - 40 г
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баницата ще направим наложена, с леко набръчкани (накъдрени) кори, за да прониква добре плънката и да стане пухкава и мека.

Намазняваме добре дъното и стените на глинен съд с диаметър около 25 см с капак.

Угасяваме содата във киселото мляко и лимоновия сок.

Разбиваме яйцата със солта и към тях прибавяме шупналото мляко, олиото, настъргания кашкавал и натрошеното сирене.

Поставяме две кори на дъното на тавичката и ги набръчкваме (накъдряме), след което разпределяме от плънката. Така редим до приключване на продуктите. Някъде по средата на реденето между две сухи кори поставяме късметчетата, написани върху листче хартия, и след това обвити в алуминиево фолио. Върху наредената вече баница слагаме тънки парченца масло, разпределено равномерно по цялата повърхност.

Захлупваме глиненият съд и поставяме в загрята на 170 градуса фурна. Печем 15 минути и махаме капака, след което допичаме до златист загар - още около 15-20 минути.

Готовата баница покриваме с кърпа, ако желаем да ни е мекичка, в противен случай оставяме да си изстине открита.

Късмет и Честита Нова Година!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: