Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Новогодишна шоколадова торта със сметана и банани

Новогодишна шоколадова торта със сметана и банани

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Новогодишна шоколадова торта със сметана и банани
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 2
02/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • жълтъци - 6 бр.
  • прясно мляко - 240 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 300 г
  • какао - 3 с.л.
  • захар - 300 г
  • бакпулвер - 2 пакета
  • сол - 5 г
  • масло - 150 г
  • компот от праскови - 1 бр.
  • банан - 1 бр.
  • За крема
  • натурален шоколад - 230 г
  • какао - 25 г неподсладено
  • прясно мляко - 160 г
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 300 г
  • ванилия - 1 бр
  • За украса
  • сметана - 250 г сладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Поръсете с брашно 2 тавички с диаметър 30 см, сложете хартия за печене. В купа смесете жълтъците, 50 мл от прясното мляко и ванилията.

В друга купа размесете добре сухите съставки – брашното, захарта, бакпулвера, какаото и солта и към тях добавете маслото и останалата част от млякото. Ако използвате миксер, първо бъркайте на ниски обороти, докато се намокрят сухите съставки, след което превключете на средна мощност за около 2 минути, за да стане сместа пухкава. Постепенно добавете яйчената смес на 3 части, като след всяка порция разбивате в продължение на около 20 секунди. Разделете сместа в двете тавички и изравнете с готварска шпатула. Сместа стига до средата на тавичките. Печете между 25 и 35 минути или до суха клечка.

Оставете тавичките на решетка да се охладят за около 10 минути. След това обърнете тавичките върху решетка, намазана с мазнина и за да не се разчупят блатовете, ги обърнете с горната страна нагоре. Кремът и глазурата се слагат след като блатовете са напълно изстинали.

За крема смесете на водна баня натрошения шоколад, какаото, маслото и млякото. Бъркайте до разтапяне на шоколада и постигане на гладка смес. Снемете от огъня и с помощта на тел или миксер добавете пудрата захар и ванилията. Покрийте сместа и я оставете в хладилник да се стегне. След като се стегне кремът, го изсипете в купа и разбийте в продължение на 1-2 минути, докато стане хубаво гладък и да позволява размазване.

След това поставете единия блат в поднос за сервиране и сиропирайте с 1/3 сок от компота, покрийте го с 3/4 от сместа и наредете плътно тънки резенчета от банана, сложете втория блат отгоре и пак сиропирайте.

Намажете тортата с останалия крем. В дълбока купа разбийте сметаната до сгъстяване.

С помощта на сладкарски шприц украсете тортата по ваше желание, аз и отстрани я украсих със сметана. Охладете за 1 час преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: