Начин на приготвяне
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Поръсете с брашно 2 тавички с диаметър 30 см, сложете хартия за печене. В купа смесете жълтъците, 50 мл от прясното мляко и ванилията.
В друга купа размесете добре сухите съставки – брашното, захарта, бакпулвера, какаото и солта и към тях добавете маслото и останалата част от млякото. Ако използвате миксер, първо бъркайте на ниски обороти, докато се намокрят сухите съставки, след което превключете на средна мощност за около 2 минути, за да стане сместа пухкава. Постепенно добавете яйчената смес на 3 части, като след всяка порция разбивате в продължение на около 20 секунди. Разделете сместа в двете тавички и изравнете с готварска шпатула. Сместа стига до средата на тавичките. Печете между 25 и 35 минути или до суха клечка.
Оставете тавичките на решетка да се охладят за около 10 минути. След това обърнете тавичките върху решетка, намазана с мазнина и за да не се разчупят блатовете, ги обърнете с горната страна нагоре. Кремът и глазурата се слагат след като блатовете са напълно изстинали.
За крема смесете на водна баня натрошения шоколад, какаото, маслото и млякото. Бъркайте до разтапяне на шоколада и постигане на гладка смес. Снемете от огъня и с помощта на тел или миксер добавете пудрата захар и ванилията. Покрийте сместа и я оставете в хладилник да се стегне. След като се стегне кремът, го изсипете в купа и разбийте в продължение на 1-2 минути, докато стане хубаво гладък и да позволява размазване.
След това поставете единия блат в поднос за сервиране и сиропирайте с 1/3 сок от компота, покрийте го с 3/4 от сместа и наредете плътно тънки резенчета от банана, сложете втория блат отгоре и пак сиропирайте.
Намажете тортата с останалия крем. В дълбока купа разбийте сметаната до сгъстяване.
С помощта на сладкарски шприц украсете тортата по ваше желание, аз и отстрани я украсих със сметана. Охладете за 1 час преди сервиране.