Начин на приготвяне
Във форма с диаметър 22 см:
Първо си приготвяме лесния крем само с две съставки: Загряваме сметаната 200 г на котлона до кипене, без да завира и добавяме 200 г от шоколада. Изчакваме минутка и разбъркваме до смесване на продуктите, после добавяме останалата сметана, отново разбъркваме и прибираме в хладилника да се изстуди.
Подготовка на блата:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците с отделената захар в купа до меки връхчета. Разбиваме жълтъците с отделената захар и към тях добавяме разтопения на водна баня леко охладен шоколад.
В друга купа смесваме брашното с какаото, по желание можете да пресеете сместа. Започваме да смесваме продуктите, като към разбитите жълтъци и шоколада добавяме на три пъти, разбитите белтъци и разбъркваме внимателно сместа.
След това добавяме маслото и пак леко разбъркваме. Накрая добавяме на два пъти брашнената смес и разбъркваме внимателно до пълното ѝ поемане. Изсипваме готовата смес за нашия блат във форма с подвижно дъно, предварително намаслена.
Печем на 170 °C в предварително загрята фурна за около 35 минути.
След като блатът и кремът са добре охладени, преминаваме към сглобяването на нашата празнична торта. Разбиваме охладеният крем с миксера, докато се получи пухкав, гъст крем. Внимавайте да не разбиете много дълго сметаната! Разбийте до момента, в който се сгъсти, и спрете.
Подготвяме блата, като, първо, маркираме с ножа три равни части и после разрязваме блата. Хубавото при този блат е, че се разрязва лесно, не се натрошава и се получава перфектен. Нарязваме бананите на тънки колелца.
Поставяме първия шоколадов блат, сиропираме, като гледаме да разпределим поравно сиропа, да има и за трите блата. Разпределяме част от крема равномерно върху блата, нареждаме нарязаните банани.
Повтаряме с всички блатове, като на последния блат няма да имаме банани, а ще разпределим равномерно крема по цялата шоколадова торта.
Ако желаете, оставете си малко за украса от розички. Декорирайте по ваш вкус. Аз декорирах с розички, натрошен на ситно част от блата и малко шоколад. Насладете се на тази прекрасна много шоколадова празнична торта!
Весели празници!
Тортата може да се сиропира и с кока кола вместо този сироп, тогава няма нужда да се загрява и да се добавя захар!