Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта със сушени смокини и портокали

Шоколадова торта със сушени смокини и портокали

ИванаИвана
Новак
21
Шоколадова торта със сушени смокини и портокали1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • портокали - 4 бр.
  • олио - 50 мл
  • уиски - 50 мл
  • мед - 150 г
  • яйца - 2 големи
  • брашно - 260 г
  • кафява захар - 200 г
  • лешник - 50 г смлян или бадем
  • канела - 2 с.л.
  • анасон - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • какао на прах - 2 с.л.
  • тъмен шоколад - 100 г (70%)
  • сушени смокини - 300 г
  • лешници - 120 г
  • джинджифил - 50 г кристализиран
  • За глазурата
  • течен мед - 25 мл
  • пудра захар - 50 г
  • уиски - 25 мл
  • портокал - 1 бр.
  • вода от портокалов цвят - 1 с.л.
  • тъмен шоколад - 125 г (70%)
  • масло - 75 г (на стайна температура) + за смазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180ºC. Настържете кората на 2 портокала в голяма купа, след това изстискайте сока на всички 4 - имате нужда от около 150 мл.

Сипете маслото, уискито и меда в купата. Чукнете яйцата и разбийте с вилица, след това ги изсипете в купата с останалите съставки. Пресейте брашното в отделна голяма купа, след това добавете захарта, ядките, анасона, какаото на прах и щипка морска сол.

Нарежете шоколада, напоете сушените смокини, а след това добавете едро нарязаните лешници. Фино нарежете захаросания джинджифил, след това добавете в купата със сухи съставки заедно със смокините, ядките и шоколада.

Изсипете влажната смес върху сухите съставки и бъркайте до еднородна смес (внимавайте да не ги пребъркате, тъй като тортата може да стане прекалено плътна). Прехвърля се в намаслена форма и се поставя във фурната за 25 минути. Завъртете формата във фурната, след което продължете да печете още 10-15 минути.

Проверете тортата, като я извадите за кратко от фурната и внимателно я притиснете в центъра - тя трябва да е плътна, без да потъва. Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата за 15 до 30 минути.

След това извадете тортата от формата.

За да приготвите шоколадовата глазура, поставете меда, захарта и уискито в тиган. Изстискайте половината от портокаловия сок, след това сипете водата от портокалов цвят и 40 мл студена вода. Оставете да заври в продължение на 1 минута, след което махнете глазурата от котлона. Оставете да почине за 3 минути.

Фино нарежете шоколада и намачкайте маслото. Добавете шоколада в тигана и бъркайте, докато се стопи. След това добавете по малко от маслото, като бъркате непрекъснато, докато всичко се разтопи. Оставяйте глазурата да се охлади леко, преди да полеете тортата с нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: