Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180ºC. Настържете кората на 2 портокала в голяма купа, след това изстискайте сока на всички 4 - имате нужда от около 150 мл.
Сипете маслото, уискито и меда в купата. Чукнете яйцата и разбийте с вилица, след това ги изсипете в купата с останалите съставки. Пресейте брашното в отделна голяма купа, след това добавете захарта, ядките, анасона, какаото на прах и щипка морска сол.
Нарежете шоколада, напоете сушените смокини, а след това добавете едро нарязаните лешници. Фино нарежете захаросания джинджифил, след това добавете в купата със сухи съставки заедно със смокините, ядките и шоколада.
Изсипете влажната смес върху сухите съставки и бъркайте до еднородна смес (внимавайте да не ги пребъркате, тъй като тортата може да стане прекалено плътна). Прехвърля се в намаслена форма и се поставя във фурната за 25 минути. Завъртете формата във фурната, след което продължете да печете още 10-15 минути.
Проверете тортата, като я извадите за кратко от фурната и внимателно я притиснете в центъра - тя трябва да е плътна, без да потъва. Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата за 15 до 30 минути.
След това извадете тортата от формата.
За да приготвите шоколадовата глазура, поставете меда, захарта и уискито в тиган. Изстискайте половината от портокаловия сок, след това сипете водата от портокалов цвят и 40 мл студена вода. Оставете да заври в продължение на 1 минута, след което махнете глазурата от котлона. Оставете да почине за 3 минути.
Фино нарежете шоколада и намачкайте маслото. Добавете шоколада в тигана и бъркайте, докато се стопи. След това добавете по малко от маслото, като бъркате непрекъснато, докато всичко се разтопи. Оставяйте глазурата да се охлади леко, преди да полеете тортата с нея.